recepty na 5 druhů vánočního cukroví

22. září 2011 v 17:42 | "S" |  Pečení a vaření - recepty
Na celou dávku 5 druhů cukroví si připravte:
35 dkg mletých ořechů 15 dkg hladké mouky
125 g másla 30 dkg hrubé mouky
48 dkg moučkového cukru ovocnou marmeládu
5 vajec
plechovku slazeného kondenzovaného mléka
5 dkg loupaných mandlí 15 dkg strouhaného kokosu
3 lžíce kakaa 6 lžic mléka
15 dkg sádla 20 g droždí
citronovou kůru sůl
kmín mák
500 g mléčné čokolády 1 lžíci oleje
125 g neslazených burisonů
A teď směle na ně!

Lukášovo oříškové "bibi"
Na 4 plechy potřebujete: 30 dkg strouhaných ořechů, 30 dkg moučkového cukru, 1 vejce, žloutek na potření, mandle

Postup: Všechny suroviny (kromě mandlí a žloutku) smíchejte a vypracujte těsto. Já jsem přidával ještě jeden bílek, aby bylo trochu měkčí. Těsto vyválejte v dlaních na váleček o průměru 2 cm, váleček vlhkým nožem nakrájejte na kolečka. Ta dozdobte celou oloupanou mandlí a dejte péct na 170 stupňů na 10 minut.

Sádláčky s marmeládou
Apeluji na všechny, kdo nemají rádi sádlo. Do tohohle cukroví se nepouštějte, protože je v něm sádlo opravdu znát. Po vyzkoušení navíc radím i těm, kdo sádlo rádi mají, aby alespoň polovinu množství vyměnili za máslo. Nebudete litovat. Zde je původní recept:
Na 3 plechy potřebujete: 15 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 5 dkg mletých ořechů, 2-3 lžíce kakaa, 15 dkg sádla (nejlépe čerstvého domácího), marmeládu

Postup: Smíchejte sypké suroviny, přidejte sádlo a vše zapracujte. Správně byste měli těsto dát uležet, aby nepraskalo, ale i takhle je to v pořádku. Těsto vyválejte opět na váleček o průměru 2 cm a nakrájejte ho na 1 cm široká kolečka. Ta pokládejte na plech s pečicím papírem a dělejte do nich důlek obrácenou vařečkou. Dírky vyplňte marmeládou a dejte péct na 12 minut na 170 stupňů. Cukroví je za tepla velmi křehké, tak pozor na to!

Tyčinky s mákem a kmínem
Na sváteční stůl patří sem tam i nějaká ta slaná laskomina. Tak proč ne zrovna slané tyčinky!
Potřebujete: 30 dkg hrubé mouky, 125 g másla (nebo polovina másla, polovina sádla), 2 žloutky, 6 lžic mléka, 20 g droždí, trochu citronové kůry, trochu soli, kmín a mák, žloutek na potření

Postup: V hrníčku nechte s trochou vlažného mléka a cukru vzejít kvásek a přimíchejte ho k máslu, mouce, žloutkům a koření a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na 2 mm silný plát, který následně rádýlkem nakrájejte na tyčinky (mohou být i delší). Tyčinky potřete rozšlehaným žloutkem a posypávejte solí a kmínem nebo mákem. Pečte na 200 stupňů asi 6 minut.

Super rychlé kokosky
Vyzkoušejte je a budete překvapení stejně jako celá naše redakce. Je to takový malý zázrak! Nahoře jsou křupavé a uvnitř krásně měkké.
Potřebujete: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos (asi 15 dkg)

Postup je krásně jednoduchý. Smíchejte mléko a kokos, dokud vám nevznikne tužší lepivá hmota. Potom pomocí dvou lžic tvořte na pečicím papíře malé "bobečky" a kokosky pečte při 150 stupních asi 15 minut.

Nepečené čokoládové hrudky Potřebujete: 500 g mléčné čokolády, 1 lžíci oleje, 125 g neslazených burisonů
Postup: Ve vodní lázni (nebo na vařiči na nízký stupeň) rozehřejte čokoládu s olejem. Smíchejte ji s burisony, směs vršte do připravených papírových košíčků. Dejte do lednice ztuhnout a podávejte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Miss.PerlanQa Miss.PerlanQa | Web | 22. září 2011 v 17:47 | Reagovat

Ahoj. Máš šancu zapojiť sa u mňa do rekordu komentov :-) Každý 50. koment vyhráva! :-) Oplatí sa to :-)

http://blbostka.blog.cz/0903/pokus-o-rekord

2 Mneneznas Mneneznas | Web | 21. října 2011 v 20:33 | Reagovat

jednoduché a rychlé, ty se hodí vždy :-)

3 femmefatale123 femmefatale123 | 23. října 2011 v 15:11 | Reagovat

[2]: ano vždy se hodí :) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama